Nagrodzony obiekt w Chęcinach

19 października 2015 r. odbyło się uroczyste otwarcie Europejskiego Centrum Edukacji Geologicznej Uniwersytetu Warszawskiego w Chęcinach k. Kielc (ECEG), na które Dyckerhoff Polska Zakład Nowiny dostarczał mieszanki betonowe, m.in. betony zwykłe konstrukcyjne, beton barwiony w masie i zaprawę murarską.

Wyjątkowość obiektu została doceniona przez kapitułę International Property Awards. Autorzy projektu, pracownia WXA, we wrześniu odebrali w Londynie prestiżową nagrodę Best Public Service Architecture Poland (tytuł najlepszego budynku użyteczności publicznej w Polsce). Dodatkowo, projekt WXCA, jako wysoko punktowany został nominowany, by reprezentować europejski kontynent w kolejnym etapie konkursu.

Poniżej kilka słów o projekcie:
Konstrukcja budynków wystartowała w czerwcu 2014, a dobiegła końca w lipcu 2015 roku. Centrum stoi w miejscu dawnego kamieniołomu Korzecko na Górze Rzepka. To pięć budynków, o podobnej wielkości i wysokości, połączonych ze sobą parterowymi przejściami. Architekci z pracowni WXCA (architektem prowadzącym był Pan Krzysztof Budzisz), którzy opracowali projekt gmachu, starali się, aby wkomponował się w otoczenie. W pięciu budynkach połączonych ze sobą parterowymi korytarzami znalazły się m.in. aula i stołówka w części głównej, pracownie i sale wykładowe w części laboratoryjno-dydaktycznej oraz miejsca noclegowe o różnym standardzie w pozostałych obiektach. Uwagę gości ma przyciągać sala konferencyjna, której ściany są wkomponowane w ukształtowanie terenu, czyli nieczynny kamieniołom – odkryte skały może podziwiać jednorazowo ponad 240 osób. Powierzchnia użytkowa budynków netto wynosi prawie 6,4 tys. mkw. Głównym źródłem ciepła i chłodu dla budynków są pompy ciepła z wymiennikiem gruntowym. Dolne źródło składa się z 91 odwiertów do 120 metrów głębokości. Dodatkowo wspomaganie ogrzewania wody odbywa się z instalacji solarnej. Obiekt w 90% jest zasilany z odnawialnych źródeł energii: ciepła Ziemi oraz energii słonecznej. Jednym z wyzwań projektowych było wtopienie obiektu w wyjątkową przestrzeń wyeksploatowanego kamieniołomu. Zostało to osiągnięte z użyciem zarówno lokalnych materiałów takich, jak wapień wydobyty przy budowie obiektów, jak i lokalnej roślinności kserotermicznej na dachach i w otoczeniu obiektu.

Linki

krótką relację z uroczystości otwarcia
koncepcję biura projektowego
film o ECEG